dimecres, 31 de maig del 2023

RECOMANACIÓNS DE LA SETMANA MAIG 2023

 


Irene Solà presenta al seu nou llibre una història embriagadora de dones lliures gràcies al diable

L'escriptora sembla que hagi escrit aquesta novel·la per respondre la pregunta que es fa Mercè Rodoreda al final de 'Quanta, quanta guerra...'

Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres', Irene Solà

Ho tenia difícil, Irene Solà, després d'aquella meravella anomenada 'Canto jo i la muntanya balla', aquella novel·la tel·lúrica on fins i tot les bèsties parlaven. Allà ens va donar entrada a un món embruixat, de dissorts i enyorances, a una terra que s'expressava. Un món que a 'Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres' explota a través d'una nissaga de dones de muntanya, habitants d'un mas enclotat, destruït i tornat a aixecar múltiples vegades, que repassa més d'un segle de neguits, de guerres, presons, fugides i ajusticiaments, de bandolers i emboscats, de dones que esperen i de dones que han de sobreviure com sigui, fins i tot pactant amb el dimoni.

Perquè podríem dir que la Joana, la Margarida o la Bernadeta van ser bruixes, però tot seria massa senzill. Aquí, el diable no només apareix com un cabró, un toro o un gat de tres colors, sinó que s'olora, se sent. Les escenes de les aparicions, de contacte, són tan vívides que l'arribem a ensumar, i, si estem llegint la novel·la de nit, no sentirem por, sinó una curiositat immensa. És tal la majestuositat del maligne des de la prosa de Solà, que més que esfereir, desperta.

"S'esborraria el record del mal?"

L'escriptora sembla que hagi escrit aquesta novel·la per respondre la pregunta que es fa Mercè Rodoreda al final de 'Quanta, quanta guerra...': “¿S'esborraria el record del mal o el duria sempre amb mi com una malaltia de l'ànima?”. Les seves dones el porten a dins, per mor del pacte de la Joana. I nosaltres, humils lectors, no podem fer res més que embriagar-nos amb una història, una novel·la, on el temps fa el que li dona la gana, així com els seus personatges femenins, lliures, per fi, gràcies al diable. Quan l'acabeu, voldreu tornar a començar-la.

Font; Time Out.




dijous, 25 de maig del 2023

LECTURES RECOMANADES L'infinit dins d'un jonc


L'infinit dins d'un jonc

La invenció dels llibres al món antic

Irene Vallejo

Sinopsi de L'infinit dins d'un jonc 

Aquest llibre tracta sobre la història dels llibres. Un recorregut per la vida d’aquest fascinant artefacte que vam inventar perquè les paraules poguessin viatjar per l’espai i el temps. La història de la seva fabricació, de tots els tipus que hem assajat al llarg de gairebé trenta segles: llibres de fum, de pedra, d’argila, de joncs, de seda, de pell, d’arbres i, els últims d’arribar, de plàstic i de llum.
A més, és un llibre de viatges. Un fil que uneix els clàssics amb el vertiginós món contemporani, connectant-los amb debats actuals: Aristòfanes i els processos judicials contra humoristes, Safo i la veu literària de les dones, Titus Livi i el fenomen fan, Sèneca i la post veritat… Però, sobretot, aquest llibre és una fabulosa aventura col·lectiva  protagonitzada per milers de persones que, al llarg del temps, han fet possibles i han protegit els llibres: narradors orals, escribes, il·luminadors, traductors, venedors ambulants, mestres, savis, espies, rebels, monges, esclaus, aventurers… Lectors en paisatges de muntanya i a la vora del mar, en capitals on l’energia es concentra i en els llocs més apartats on el saber es refugia en temps de caos. Gent normal i corrent de qui en molts casos la història no registra els noms; aquests salvadors de llibres són els autèntics protagonistes d’aquest assaig.

Irene Vallejo

Irene Vallejo (Saragossa, 1979) va estudiar Filologia Clàssica i va obtenir el doctorat europeu per les universitats de Saragossa i Florència. Des de la infantesa es va sentir fascinada per les llegendes de Grècia i Roma i el lluminós món mediterrani. Actualment duu a terme una intensa tasca de divulgació del món clàssic impartint conferències i a través del seu article quinzenal a El País. De la seva obra literària destaquen les novel·les La luz sepultada (2011) i El xiulet de l’arquer (2022), l’antologia periodística Algú va parlar de nosaltres (2022) i els llibres infantils El inventor de viajes (2014) i La leyenda de las mareas mansas (2015). Des del primer dia de la publicació, L’infinit dins d’un jonc (2020) va conquistar els lectors de manera inaudita i s’ha venut a trenta-sis idiomes.

 

(Facebook) @irenevallejomoreu

(Twitter) @irenevalmore

(Instagram) @irenevallejomoreu




divendres, 19 de maig del 2023

RECOMANACIONS CAP DE SETMANA MAIG

LES CALCES AL SOL

Regina Rodríguez Sirvent

La novel·la en català mes divertida i esbojarrada del moment.
Una historia per riure, plorar i reconciliar-se amb la vida.

La Rita Racons se'n va als Estats Units a ferd'au-pair sense saber-ho del tot.

Un bon dia es troba a l'aeroport de Barcelona preparada per agafar un avió que, teòricament, l'ha de dur a Nova York, on aprendrà angles durant l'estiu. Però el seu ínfim coneixement de la llengua anglesa la porta, per carambola, fins a Atlanta, a casa dels Bookland, on tindrà cura dels tres fills de la família durant un any sencer.

Els Bookland són l'antítesi del clixé clàssic d'una família americana. Intel·lectuals rematats, esperen que la nova au-pair estigui a l'altura del que exigeixen les ments privilegiades dels nens de la casa.

I tot i que ben be no ho estarà, la Rita i el seu caos constant portaran els petits Bookland a viure la vida mes enllà dels llibres. La Rita serà capaç d'atrevir-se a tot, d'expandir la ment i un dia, de cop, trobarà el que hi havia anat a buscar: la seva vocació.

Les calces al sol es una novel·la alegre i vital, amb una arrencada a tot gas i un desenvolupament al mateix ritme, que parla sobre els canvis vitals que ens fan créixer.

Biografia

Regina Rodríguez Sirvent, nascuda a Puigcerdà l'any 1983, es va graduar en Psicologia, en l’especialitat d'estudi de mercats, tot i que no exerceix. 

Actualment té una petita empresa de rutes gastronòmiques privades per Barcelona. 

Pel que fa al vessant d'escriptora, col·labora a la secció d'Estils del diari Ara, on també va treballar com a guionista i presentadora de l'Ara Vídeos. 

Durant gairebé dos anys va escriure un programa d'humor diari presentat per l'Antoni Bassas. 

En l'àmbit internacional ha publicat articles a la revista de la universitat Georgia Institute of Technology i a la publicació americana en castellà Mundo Hispánico.



 


RECOMANACIONS CAP DE SETMANA

 

CUINA O BARBARIE!

Maria Nicolau

MAIG 2023

Entusiasta, inconformista i hilarant, Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent.

 Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima.

 Per què l’olla és l’invent primordial de la civilització? Què ho fa, que els pastissos s’inflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple d’altres varietats de peix? En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.

Maria Nicolau i Rocabayera (la Garriga, 1982) és una cuinera catalana que ha treballat a diversos restaurants del país i de l'estranger. És la cap de cuina del restaurant El Ferrer de Tall, un restaurant familiar amb més de 50 anys de trajectòria. El 2022 va publicar el llibre Cuina! o barbàrie, on defensa que la cuina és un exercici de llibertat. El text és un assaig on s'explica l'origen dels aliments, com funciona el sistema de cocció i com prioritzar la cuina per sobre d'altres contingències en pro d'una major sobirania alimentària. Col·labora amb El Matí de Catalunya Ràdio i al programa Tot es mou, de TV3.




RECOMANACIONS DE CAP DE SETMANA

EL RETRAT DE MATRIMONI

Maggie O’Farrell

MAIG 2023

El retrat de matrimoni, ens transporta a la Itàlia del segle XVI. La Lucrecia, tercera filla del poderós duc de Medici, es una noia discreta i independent que creix feliç a l'

ombra dels seus germans, lliure per observar els tresors de palau, explorar els passadissos secrets i espiar feines i converses clandestines.


Li agrada aprendre coses, pintar i mirar les musaranyes, i no acaba d’encaixar gaire en el paper de duquessa, ni tampoc en les expectatives de la família.

 Però quan la seva germana gran, que està promesa amb del duc de Ferrara, emmalalteix i es mor, la plàcida existència de la Lucrezia quedarà sacsejada per sempre: amb prou feines quinze anys es veurà arrossegada a una nova vida a Ferrara amb el seu marit, Alfonso, que es un misteri per a ella.

El retrat de matrimoni, una novel·la potent i evocadora, explora la fina membrana que separa la vida de la mort, un dels temes centrals de l’obra d’O’Farrell, i ofereix el retrat inoblidable d’una dona molt jove, castigada per ser diferent, que lluita per la seva supervivència.

 Amb la mateixa bellesa i emoció amb què ens va captivar a Hamnet, Maggie O’Farrell torna a demostrar el seu inigualable talent per endinsar-se en els racons del passat a El retrato de casada.

Qui és Maggie O’Farrell

Nascuda a Coleraine el 27 de maig del 1972, Maggie O’Farrell és una periodista i escriptora irlandesa. Va créixer a Gal·les, Escòcia, i als vuit anys va patir una encefalitis que el va fer perdre un any escolar.

Aquesta experiència es va veure reflectida en diverses novel·les. Va estudiar Literatura Anglesa al Murray Edwards College.

 O’Farrell ha treballat com a periodista a Hong Kong i també com a redactora literària a The Independent. D'altra banda, va impartir classes d'Escriptura Creativa a la Universitat de Warwick i al Goldsmith's College.

                                   

 


divendres, 12 de maig del 2023

LLIBRES RECOMANATS

Recomanacions de cap de setmana

MIL MILLES 

TECLA MARTORELL SALVAT

ALGUNS DELS RELATS D'AQUEST LLIBRE PODRIEN SER LA TRAMA D'UNA NOVEL·LA DE FICCIÓ. SEGONS L'AUTORA, EMPRENDRE AVENTURES COM LES SEVES REQUEREIX UNA VALENTIA QUE TÉ TANT DE PERSONAL COM D'INTRANSFERIBLE.

Són moltes les raons que empenyen les persones a abandonar el país que els ha vist néixer. Uns tenen raons molt serioses que els empenyen a marxar, mentre que altres sembla que cerquin motius per fer-ho.

De moment, Tarragona és la ciutat on viuen, estudien, treballen, compren, passegen, van al metge... Per molts ha estat o serà una ciutat més del periple que segueixen les persones en ruta al llarg de la seva vida.

Per alguns quedarà reduïda a qüestions i escenaris puntuals que necessitaran els nostres carrers, els nostres edificis o els nostres serveis, però per altres acabarà essent la ciutat que triaran per formar una família i engegar projectes.

Alguns dels seus relats podrien ser la trama d'una novel·la de ficció. Emprendre aventures com les seves requereix una valentia que té tant de personal com d'intransferible. 

Tecla Martorell (Tarragona, 1960) és diplomada en Magisteri per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Pedagogia per la Universitat Rovira i Virgili.

 Des de l'any 1981 treballa de mestra d'adults als barris de Ponent de la ciutat. Juntament amb Pilarín Bayés, ha publicat literatura infantil, com és Petita història de la Rambla de Tarragona (Editorial Mediterrània). 

L'any 2009 publica la seva primera novel·la, Dels sols i les llunes (Arola Editors), una obra que s'endinsa en la vida de la Remei, una noia que pertany a una família de poble marcada per la Guerra Civil i el final del franquisme. 

Al llarg de la seva trajectòria ha guanyat diversos premis de narrativa curta, que el 2014 publica en un recull anomenat Contes, relats i un comiat.


 

LECTURES RECOMANADES


Recomanacions de cap de setmana

LES NOSTRES MARES

GEMMA RUIZ PALA

Premi Sant Jordi 2022


La celebració literària d'una generació de dones que són un referent vital.La periodista Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) ha guanyat el 63è Premi Sant Jordi amb la novel·la Les nostres mares

Què somiava ser la teva mare? Fos el que fos, segurament va haver de quedar al tinter. A les protagonistes d'aquesta novel·la, nascudes durant la dictadura, no els deixen desplegar el seu talent. Però elles planten cara i nos'acoquinen davant de res ni ningú. I amb sonoritat i alegria, defugen la gàbia domèstica, mantenen la pulsió artística, s'atreveixen al més impensable per l'amor d'un fill, lideren les lluites veïnals, descobreixen el feminisme i pugen en aquells xàrters a Londres per ser mestresses del seu destí.

Les nostres mares, vol honorar la generació que va renunciar als somnis, perquè les seves filles sí que poguessin triar.

Després de conèixer aquestes deu poderoses dones, ens adonarem d'una cosa extraordinària: que malgrat que sempre es reconeguin només les figures masculines, resulta que els autèntics referents de vida eren i son elles, les nostres mares. Ja el tenim disponible a la biblioteca Punttic de La Nou de Gaià.

CLUBS DE LECTURES DE LA BIBLIOTECA

Actualment, a la biblioteca tenim en marxa diversos clubs de lectura;

 Club de lectures rebels, club de lectura que compartim amb la biblioteca amb la biblioteca d'Altafulla, ja que les seccions les fem amb mesos alternatius a les biblioteques, La Nou de Gaià -Altafulla i Altafulla La Nou de Gaia, la pròxima data del club serà a La Nou de Gaià, el dia 27 de maig a les 12 del migdia, i es parlarà del llibre "Tots els contes" de la katherine Mansfield.

Club de Lectura de Teatre

 Que enguany hem llegit Terra baixa d'Àngel Guimerà, el Temps i els Conway de J.B Priestley, si les voleu llegir encara sou a temps.

Club de lectura de novel·la negra. 

Enguany hem encetat aquest club amb la lectura del llibre de la Margarida Aritzeta, Encara hi ha flors, que vàrem tenir la sort de poder gaudir d'ella que ens va comentar el seu llibre amb la tertúlia que va ser convidada.

Club de lectura d'autor

 Aquest club el farem el pròxim dia 5 d'octubre 2023, i l'escriptor convidat serà el Màrius Serra, i comentarem el seu últim llibre" LA DONA MÉS PINTADA" aquest llibre parla de la trajectòria del pintor de MATIES PALAU FERRE, i conjuntament també tindrem l'exposició commemorativa dels seus 100 anys de naixement.

 Totes aquestes activitats les podem portar a terme gràcies a les subvencions i ajuts de la Generalitat de Catalunya a través de la Xarxa de biblioteques de la Generalitat. Ven aviat, podreu vindrà a buscar el llibre per gaudir de la seva lectura i la tertúlia amb el Màrius Serra.





divendres, 5 de maig del 2023

 RECOMANACIONS CAP DE SETMANA

Veritats enterrades 
Michael Hjorth | Hans Rosenfeldt

NO ET PERDIS EL NOU CAS DE SEBASTIAN BERGMAN, ÉS ADDICCIÓ PURA.



Tres anys després dels esdeveniments de Mentides consentides, la unitat d'homicidis d'Estocolm ha d'ocupar-se d'un assassí en sèrie que està deixant un rastre de cadàvers a la petita ciutat de Karlshamn. 
Sense pistes, testimonis o connexions clares entre les víctimes, qualsevol podria ser el pròxim objectiu.La Vanja i l'equip es troben en un carreró sense sortida i, a més, no poden comptar amb l'ajuda d'en Torkel, que passa per un mal moment personal, ni d'en Sebastian, que intenta portar una vida més tranquil·la. Des que és avi, vol dedicar-se a la seva neta i a rebre pacients a la seva consulta privada. 
Però la vida li fa un tomb inesperat quan un nou pacient li demana ajuda per superar la seva experiència en el tsunami del 2004, el mateix en què en Sebastian ho va perdre tot i que no ha pogut oblidar.I en Billy, a punt de ser pare, lluita per amagar el seu fosc secret. 
Però quan la veritat surti a la llum, fins on serà capaç d'arribar per assegurar-se que no el descobreixen?

ELS ESCRIPTORS

Michael HjorthMichael Hjorth (1963) és un dels productors de cinema i televisió més famosos de Suècia i un guionista reconegut que ha treballat, entre altres, en els guions de diverses pel·lícules de Wallander, de Henning Mankell.

Hans RosenfeldtHans Rosenfeldt (1964) és el principal guionista de Suècia i el creador de la sèrie de televisió escandinava de més èxit de la història: la sèrie policíaca The Bridge, que s'emet a més de 170 països i ha estat guardonada amb els premis internacionals més destacats. Per a Netflix ha escrit, dirigit i produït la sèrie Marcella, que va rebre el premi de l'Associació de Guionistes del Regne Unit al millor guió de televisió.La seva primera novel·la escrita en solitari és Estiu de llops (Columna, 2021).

 Recomanacions de cap de setmana

 Novel·la Negra


LA FILLA DEL VENT de JORDI AGUT 

París, juliol de 2021. Un perillós terrorista internacional es desperta després de tres anys en coma i revela que els Jocs Olímpics de Tòquio, que han començat aquell mateix dia, corren perill. Només demana una cosa: poder-ho explicar tot a l'agent George Mitchell. Comencen setze dies no de glòria, sinó d'incerteses i mort.

 Un recorregut simultani per quatre països i tres continents, amb el dopatge com a rerefons, traurà a la llum tota la veritat i desencadenarà el final de la trama que ja va colpejar l'Eurocopa del 2016 i el Mundial de futbol del 2018.

El món de l'esport és el protagonista un cop més de la trama d'aquesta novel·la negra.

L'autor ha estat finalista dels Premis Panenka ; Jordi Agut Parres (Valls de Torroella, 1975) és originari d'una antiga colònia tèxtil coneguda per haver estat també, amb la denominació de Colònia Valls, el poble del llegendari extrem del Barça Estanislau Besora. És llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 1997 treballa al diari Regió 7 de Manresa.

dimecres, 3 de maig del 2023

RECOMANACIONS I NOVETAS DE SANT JORDI 2023


 Aquí teniu les novetats i les recomanacions del mes de maig, a la biblioteca tenim els llibres més ben valorats dins la diada de Sant Jordi.


Recordeu que si desitgeu llegir algun llibre que no el tenim a la biblioteca, que això no et pari, ja que podem buscar a través la xarxa de les biblioteques de Catalunya.

dimarts, 2 de maig del 2023

CLUB DE LECTURA NOVEL.LA NEGRA

 CLUB DE LECTURA NOVEL.LA NEGRA

La biblioteca va acollir,  dins del Club de Lectura novel.la negra  i amb la participació de l’escriptora Margarida Aritzeta que va compartir amb els  usuaris assistents el procés de creació de la seva novel.la Encara hi ha flors. Margarida Aritzeta compta amb una extensa obra literària més de 60 llibres editats en diversos gèneres com novel.la d’intriga o literatura infantil i juvenil, a la vegada que ha participat en els principals moviments literaris catalans dels darrers quaranta anys. Professora de professió, Margarida Aritzeta ha participat en nombrosos fòrums, taules rodones, conferències i jurats de premis literaris, des de l’any passat posa nom al premi Margarida Aritzeta Vila de Creixell de novel.la negra que enguany es celebrarà la segona edició  . També ha treballat molt pel foment de la lectura i del gust per la literatura entre els més petits, i des del 1980 realitza sessions de comentari dels seus llibres en centres d’ensenyament primari i secundari arreu dels Països Catalans.

El llibre Encara hi ha flors, Quant els morts no descansen en pau.

Sobre l’obra que aquest mes ha protagonitzat el Club de Lectura , Encara hi ha flors, Margarida Aritzeta va explicar que va sorgir a partir de les mesures de control de mobilitat de la Covid-19. Els capítols del llibre van sortir a la llum per primera vegada al bloc que l’escriptora va iniciar el mes de març de 2020 a rel de la pandèmia publicant diàriament un capítol i que va finalitzar de publicar en aquest bloc a finals de maig de 2020.

A partir d’un encàrrec, Kaputx, periodista ja de l’antiga escola, descobreix un món rural per ell desconegut i que amaga memòria història, crims, venjances, misteris i fins i tot la seva pròpia història d’amor adolescent. Per l’autora es una barreja de gèneres que van des del realisme màgic fins a una novel.la negra convencional. L’espai temporal s’emmarca en dos temps, l’època actual i l’any 1974 i inclou noms, llocs i situacions que parteixen de fets i llocs reals de l’Alt Camp i que es sedimenten en els coneixements i els paisatges que coneix l’autora de primera mà. Els assistentes van poder gaudir de les seves explicacions d’ alguns dubtes que teníem, la tertúlia va ser d’allò més agradable. Aquesta activitat es va poder fer gràcies a la subvenció que varen poder demanar sobre el foment de la lectura per part de l’ institució de les lletres catalanes i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.



CLUB DE LECTURA REBELS

 

CLUB DE LECTURA REBELS
MES DE MAIG 2023
Katherine Mansfield "Tots els Contes"

Katherine Mansfield (Wellington, Nova Zelanda, 1888 - Fontainebleau, França, 1923) va ser una dona lliure i anticonvencional, dotada d'una sensibilitat finísima, que es va revelar com un dels més grans talents narratius de la seva època, malgrat morir als 34 anys. Els seus contes van saber captar la subtilesa del comportament humà i van obrir una via que han seguit tants escriptors i escriptores del segle XX. Mercè Rodoreda en va reconèixer el mestratge, com Hemingway, Salinger i Cheever. Aquest volum recull per primer cop la seva obra narrativa completa, això vol dir els reculls En una pensió alemanya, Felicitat, Festa al jardí, Un niu de tórtores i Una mica infantil, en traduccions noves o bé revisades de Marta Pera, Pep Julià i Anna Llisterri.



Conferència sobre JOAN FUSTER "UN ESCÈPTIC EN UN PAÍS DE FERVOROSOS" a càrrec d'Enric Sòria, comissari de l'any JOAN FUSTER.

 Avui a la Biblioteca&Punttic la Nou de Gaià aquesta tarda hem tingut a l'Enric Sòria, que ens ha parlat de Joan Fuster la xerrada ha estat d'allò més interessant, l'Enric ens ha parlat del Joan Fuster de la seva versant més compromès amb la llengua i també amb la política que es vivia en aquell moment, també hem tingut l'agradable companyia de Jordi Suñe, escriptor per dret propi del Baix Gaià. Moltes gràcies per vindre i acompanyar-nos amb aquesta activitat organitzada per la biblioteca amb el suport del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya. #totssombiblioteca #fembiblioteca





GUANYEM UN ESTIU LECTOR

 Us conviden a venir a buscar el  vostre kit lector durant al mes de juny a la Biblioteca Punttic de la Nou de Gaià. Els participants que fi...