dimecres, 20 de març del 2024

LECTURES REBELS ABRIL 2024

 CAROL

Patricia Highsmith


Claire Morgan (Patricia Highsmith) una autora desconeguda i que va triar romandre en el més absolut anonimat, va publicar el 1952 una novel·la, El preu de la sal, notablement audaç per a l'època.

 

Els crítics van tractar el llibre amb una barreja de desconcert i respecte, però l'èxit de públic va ser immediat, i es van vendre més d'un milió d'exemplars de l'edició de butxaca. La novel·la no va tornar a editar-se, i ara reapareix amb el títol Carol, que originalment li havia donat la seva autora, i signada per aquesta amb el seu veritable nom, Patricia Highsmith.

 

Carol és una novel·la d'amor entre dones –d'aquí la decisió de Patricia Highsmith de publicar-la sota un pseudònim, per no ser classificada com una «escriptora lesbiana»–, que es llegeix amb la mateixa fascinada atenció que desperten les novel·les «policíaques» de la seva autora.

 

Patrícia va concebre Carol el 1948, quan tenia vint-i-set anys i havia acabat la seva primera novel·la, Estranys en un tren. Es trobava sense diners, i es va utilitzar durant una temporada a la secció de joguines d'uns grans magatzems. Un dia, una elegant dona rossa embolicada en visons va entrar a comprar un canell, va donar un nom i una adreça perquè se l'enviessin i es va marcar.

 

Patricia Highsmith se'n va anar a casa i va escriure d'un tiró un primer esborrany de Carol, que comença precisament amb la trobada entre Therese, una jove escenògrafa que treballa accidentalment com a dependenta, i Carol, l'elegant i sofisticada dona, recentment divorciada, que entra a comprar un canell per a la seva filla i canvia per sempre el curs de la vida de la jove venedora.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

GUANYEM UN ESTIU LECTOR

 Us conviden a venir a buscar el  vostre kit lector durant al mes de juny a la Biblioteca Punttic de la Nou de Gaià. Els participants que fi...